15 decembrie 2010

De ce unii rai sunt pedepsiti din lumea aceasta,si de ce nu toti-Sfantul Ioan Gura de Aur

-  Zice-va cineva: Iata acela, bogatul, care savarseste asuprirea, hrapirea, nedreptatea- care in fiecare zi doseste din cele ale saracilor,  nu are nimic a suferi. Si iata altul,  care-si petrece vremea in bunatate,in cumpatare, in dreptate, si care-i impodobit cu toate florile virtutii, si cu toate acestea se zbate in saracie, in boli si in alte necazuri. Asadar, acestea va scandalizeaza? Da. Atunci, daca vedeti multi din cei ce savarsesc harapire, loviti de pedepse- si pe altii sau chiar pe unii din cei ce traiesc in virtute bucurandu-se de indestularile pamantesti, de ce nu intoarceti judecata si nu dati dreptate Domnului?
-  Pentru ca tocmai aceasta este ce ma scandalizeaza mai mult. De ce dintre doi oameni rai, unul este pedepsit,iar pe celalalt il ocoleste pedeapsa? si dintre doi oameni buni, de ce unul e indestulat, iar celalalt traieste in incercari? Aceasta este tocmai o prea inalta aratare a dumnezeiestii intelepciuni. Daca Dumnezeu ar pedepsi aici pe pamant, pe toti cei rai si ar cinsti pe toti cei buni, zadarnica ar mai fi ziua judecatii. Daca, dimpotriva,  n-ar pedepsi pe nici un pacatos si n-ar da cinstire nici unui drept, raii ar ajunge mai rai si inca foarte rai, si acei carora le place a huli pe Dumnezeu inca si mai mult l-ar huli, si ar zice ca intelepciunea este cu totul lipsa de la carma acestei lumi. Asa ca, daca acum, cand raii sunt cateodata pedepsiti,iar bunii cateodata rasplatiti, ce s-ar zice daca nimic din acestea nu s-ar petrece? Ce cuvinte nu s-ar rosti? Pentru aceasta Dumnezeu pedepseste pe unii rai si nu pe toti-si cinsteste pe unii buni, dar nu pe toti. El nu pedepseste pe toti pacatosii, ca sa va incredinteze ca este inviere. Pedepseste pe anumiti, ca sa sensibilizeze, prin teama pe care le-o strecoara in suflet, pe indiferenti. Asemenea, El cinsteste  pe unii buni, ca sa atraga, prin dulceata acestei cinstiri si pe altii la dragostea de virtute; dar nu-i cinsteste pe toti, ca sa va faca sa intelegeti ca este o alta vreme cand toti isi vor primi rasplata.
- Daca ar fi toti rasplatiti ,aici, dupa virtutea lor, greu s-ar mai putea crede in inviere, si ,daca nimeni n-ar fi rasplatit dupa virtutea lui, apoi multimea omeneasca inca si mai indiferenta s-ar face. Iata pentru ce Dumnezeu pedepseste pe unii si nu pedepseste pe altii. El slujeste astfel si celor pe care-i pedepseste, spaland rautatea unora si facand pe altii mai intelepti prin pedepsirea acelora...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu