25 decembrie 2010

Predica de Craciun- Parintele Cleopa
  Mare este praznicul imparatesc de astazi. S-a nascut Hristos Domnul din Fecioara Maria in pestera cea saraca din orasul Betleem. Astazi a venit Fiul lui Dumnezeu pe pamant ca sa ne indumnezeiasca, sa ne izbaveasca de intunericul necredintei si de legatura pacatelor si sa ne ridice din nou la cinstea cea dintai. Sunt, iata doua mii de ani de cand s-a intrupat Mantuitorul lumii, de cand s-a culcat in iesle, de cand L-au cinstit magii cu daruri - aur, smirna si tamaie -, de cand Il cauta Irod sa-l ucida, de cand I s-au inchinat pastorii din Betleem si de cand I-au cantat ingerii primul colind, prima cantare ingereasca de bucurie si impacare. Imnul pacii si al impacarii intre cer si pamant, intre Dumnezeu si oameni pe care l-au cantat ingerii la Betleem este acesta: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire.
  Astazi si Biserica noastra Ortodoxa salta de frumusetea cantarilor care au inceput sa se cante cu mult mai inainte de Craciun: "Hristos Se naste, slaviti-l; Hristos din ceruri, intampinati-l; Hristos pe pamant, inaltati-va. Cantati Domnului tot pamantul!" (Catavasiile Nasterii Domnului).
 Astazi copiii cu steaua vestesc bucuria Nasterii Domnului in casele noastre, iar crestinii canta pe tot pamantul colinde sfinte care veselesc inimile credinciosilor si slavesc pe Iisus Hristos, care a venit la noi sa ne impace si sa ne mantuiasca.
  Astazi clopotele vestesc Nasterea Domnului pe pamant, iar Sfintele Biserici, pline de credinciosi, salta de bucurie si de frumusetea slujbelor, caci astazi a venit la noi Iisus Hristos, Mantuitorul lumii. Astazi toti crestinii buni, impacati unii cu altii si dezlegati de pacate, vin la biserica sa cante, sa se roage, sa-l intampine pe imparatul Hristos si sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului.
  Sa stiti, fratilor, ca Hristos S-a nascut cu trupul numai o data la Betleem, dar duhovniceste Se naste permanent in inimile si sufletele noastre, prin biserica, prin rugaciune, prin Sfanta Liturghie si prin Sfintele Taine. Caci pestera din Betleem s-a transformat in nenumarate biserici crestine, raspandite astazi in toata lumea. Ieslea in care S-a culcat Hristos este inlocuita astazi cu Sfintele Altare in care se savarseste Sfanta Liturghie si se sfinteste Trupul si Sangele Domnului. Fecioara Maria inchipuieste Biserica Legii harului intemeiata de Hristos, pe care nici portile iadului nu pot s-o biruiasca (Matei 16, 18).
Iosif inchipuieste Legea Veche, care nu poate mantui pe oameni. Steaua de la rasarit, care calauzea pe magi, este invatatura Sfintei Evanghelii, care calauzeste pe toata lumea spre Dumnezeu pe calea mantuirii. Magii inchipuiesc toate neamurile pamantului chemate la credinta crestina. Pastorii oilor de la Betleem inchipuiesc pe toti pastorii Bisericii Ortodoxe - episcopi, preoti si diaconi - care pastoresc turma lui Hristos spre mantuire. Iar darurile aduse de magi inchipuiesc toate faptele bune pe care trebuie sa le facem si sa le inchinam lui Hristos.

   Fara pastori sufletesti, fara Biserica, fara Sfanta Liturghie, fara Sfintele Taine, fara credinta dreapta si fapte bune, Hristos nu vine la noi, nu Se naste in inimile si casele noastre si nu ne putem mantui. Deci sa iubim biserica precum iubim pe Iisus Hristos Domnul. Sa ascultam de preoti si episcopi asa cum ascultam de Dumnezeu. Sa traim in dragoste unii cu altii, ca toti suntem frati si copii ai lui Hristos. Sa cantam astazi cantari de lauda Pruncului Iisus Care S-a nascut pe pamant pentru mantuirea noastra si sa ne rugam impreuna ca Domnul pacii sa faca pace in sufletele noastre, sa faca pace intre toate popoarele pamantului, ca sa ne izbavim de razboaie si de moarte si sa putem canta impreuna cu totii cantarea pe care o cantau ingerii la Betleem: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace si intre oameni bunavoire. Amin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu