4 decembrie 2010

"Trezire duhovniceasca"-Parintele Paisie Aghioritul

-Parinte, cum poate trai cineva corect crestineste in societatea de astazi, fara sa ne sminteasca oamenii care traiesc departe de Dumnezeu?
-De ce sa se sminteasca de ceilalti care nu sunt aproape de Dumnezeu?  Daca ar fi fost dintr-o familie cu sapte-opt copii si pe unul-doi din frati i-ar fi atras satana si ar fi trait o viata pacatoasa, i-ar fi smintit viata lor pacatoasa?
-Nu , ci i-ar fi durut, deoarece ar fi fost vorba de fratii lui.
-Asadar, raul se afla in noi.Nu avem dragoste, de aceea nu-i simtim ca pe fratii nostri pe toti oamenii si ne smintim de viata lor. Toti formam o familie mare si suntem frati, pentru ca toti oamenii sunt copiii lui Dumnezeu. Daca, intr-adevar, am simti ca toti oameniii suntem frati, ne-ar durea pentru cei ce traiesc in pacat si nu ne-ar  sminti viata lor pacatoasa, ci ne-am ruga pentru ei. Iar daca ne smintim, raul se afla in noi, nu este inafara de noi. Cand ne smintim, sa ne spunem noua insine: "Tu pe cati ai smintit? Si nu vrei sa-l rabzi pe fratele tau? Pe tine cum te rabda Dumnezeu, cu atatea cate faci ?
 Ganditi-va la Dumnezeu, la Maica Domnului, la ingeri,care ii vad pe pamant pe toti oamenii-ca si cum s-ar afla intr-un balcom mare si ii vad pe oameni, care sunt adunati in piata-pe unii cum fura, pe altii cum se cearta, pe altii cum pacatuiesc trupeste, etc. Cum ii rabda?  Cum rabda ei toata rautatea si pacatul ce exista in lume?  Iar noi sa nu rabdam pe fratele nostru ?  Este infricosator !

2 comentarii:

  1. Cata dreptate, stim, dar nu infaptuim, of, e greu... Foarte frumos blogul, imi place si abia astept sa vad urmatoarele postari!

    RăspundețiȘtergere